Door op ‘Alle cookies accepteren’ te klikken, gaat u akkoord met het opslaan van cookies op uw apparaat om de sitenavigatie te verbeteren, het sitegebruik te analyseren en te helpen bij onze marketinginspanningen. Bekijk ons ​​privacybeleid voor meer informatie.

Nog even geduld, er wordt aan het programma gewerkt.

Zet je culturele stappenteller aan!

Maak een theatrale route door de stad met een bijzonder historische figuur, en bezoek een aantal instellingen en monumenten. Ga mee met een stadsgids en hoor de prachtige verhalen van onze binnenstad, afgewisseld met die ene voorstelling of dat bezoek aan dat ene prachtige plafond. Stap op de fiets en ontdek de poëzie en literatuur van de stad, of stap op een praam en bereik de instellingen vanaf het water terwijl je onderweg de mooiste verhalen hoort. Hieronder vind je een overzicht van alle routes (met en zonder gidsen).

Route's

Schoolbus route

De Amerikaanse Schoolbus brengt de mensen in de stad die geen vervoer hebben naar de locaties buiten het centrum die meedoen met Uit in Huis. Dit zijn twee locaties: het Fries Landbouwmuseum op de felling 6, en de Kunstacademie Friesland op de Groningerstraat 354.

Pramen routes

Er varen twee pramen op 9 september tijdens Uit in Huis door de binnenstad. De pramen hebben een aantal opstaphaltes, waar je op- of af kunt stappen. In de praam hoor je de verhalen van de stad, maar word je ook af en toe verrast door de prachtige gedichten van woordkunstenaars van Dichter bij Leeuwarden.

Workshops route

Zin om de handen uit de mouwen te steken en zelf aan de slag te gaan? Ga dan op workshoproute! Frysk en Fryslan, (live)tekenen en schilderen op de mooiste locaties, borduren of juist met stoere materialen zelf aan de slag en oude ambachten uitproberen: vandaag kan het allemaal, helemaal gratis!

Muzikale route

Ontdek alle soorten muziek in deze speciale muziekroute! Voor de allerkleinsten tot de boomers, van intiem naar te luid, van zeemansliederen tot het ontdekken van muziek in verschillende tijden en culturen: vandaag maak je het allemaal mee in een behoorlijk complete route.

Bekijk-het-maarroute

Laat je inspireren in deze route. Van de mooiste exposities en tentoonstellingen tot de nieuwste films die sowieso op je lijstje moeten: vandaag zijn de musea, ateliers en instellingen gratis te bezoeken. Bioscoop Pathé is geopend met een speciaal programma in combinatie met New Noardic Wave dus: je kunt het zelfs bekijken vanuit de beste stoelen die je kunt bedenken.

Historische route

Duik in de geschiedenis met de speciale historie-route. Ontdek de verhalen van de gevangenis, bekijk de stijlkamers van de Waddenacademie of laat je rondleiden in de Princessehof. Bekijk de schatten in de schatkamers van het Historisch Centrum Leeuwarden of neem een kijkje in het Verzetsmuseum en het Fries Museum. En ontdek natuurlijk alle prachtige plafonds op de locaties van Open Monumentendag! Naast deze route die je op eigen initiatief kan doen, is het ook mogelijk om een aantal routes met een gids te doen deze dag. Het Fries Landbouwmuseum neemt je mee langs de flora, fauna en landbouw in de binnenstad bij de mooiste tuinen. Het Huys van Eysinga biedt maar liefst twee monumentale routes aan. A Guide to Leeuwarden neemt je mee langs een aantal locaties van Open Monumentendag en Uit in Huis, en vertelt je ondertussen ook nog de meest bijzondere verhalen van plekken die je onderweg tegenkomt.

Dans & theater route

Beleef de mooiste (previews van) theatervoorstellingen, meet & greets met je favoriete artiesten, de mooiste dansvoorstellingen of loop een stuk mee met Flamencodansers: het kan allemaal in deze speciale route. Duik in de geschiedenis van Mata Hari, of dompel je onder in het heden, want zelfs de internationaal bekende Drag Queens uit The Rotterdam Drag Show staan op het programma.

Kinderroute

Deze dag op pad met het hele gezin? Kies dan voor de kinderroute! Ga op ontdekking door het Natuurmuseum, op dierentour door het Fries Museum, of op speurtocht door de gevangenis. Liever zelf meteen aan de slag? De hele dag kunnen kinderen diverse workshops volgen: van ambachten tot kunst, van tekenen tot het schrijven met een ganzeveer, en van theater tot leren van de legomasters. En zelfs aan de allerkleinsten is gedacht met de Ukkieconcertjes van CityProms.

Literaire route

Ervaar de mooiste verhalen van woordkunstenaars bij de monumenten en op de pramen. Verdiep je in het Fries, laat je inspireren om meer te lezen dankzij de beste boekentips, of hoor het meest intrigerende Friese verhaal over Oera Linda, wat alles met literatuur en taal te maken heeft. Naast dat je zelf op pad kunt gaan in deze route, is het ook mogelijk om je helemaal onder te dompelen in literatuur, poëzie en muziek in de speciale fietsroute van Melvin van Eldik!

Nog even geduld, er wordt nog aan het programma gewerkt.